Kulinarnie: Drożdżówka z truskawkami (przepis bez jajek)

Córka wymyśliła, że z okazji Dnia Ojca zrobimy ciasto z truskawkami. Wybór padł na ciasto drożdżowe. Jest troszkę inne niż klasycznie robię, bo bez jajek. Myślę, że jest to dobra alternatywa dla osób, które z jakichś powodów nie mogą jeść jajek. 


Przedstawię Wam przepis na wersję z truskawkami, ale można przygotować ją z dowolnymi owocami lub np z rodzynkami (sparzonych najpierw wrzątkiem, żeby zmiękły).

Składniki:

Ciasto:
* Pół kostki świeżych drożdży
* Pół kg mąki pszennej 
* Pół szklanki (ok 100g) cukru
* 50 ml oleju 
* Szklanka mleka lub wody
* Szczypta soli
Owoce:
*kilkanaście truskawek (lub inne wg uznania)

Kruszonka:
* 30g masła
* Pół szklanki cukru
* Pół szklanki mąki

Lukier:
* Pół szklanki cukru pudru
* Letnia woda

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z odrobiną letniego mleka, dwiema łyżkami cukru i łyżka mąki. Odstawić pod przykryciem (np ściereczka), aż mieszanka zacznie "pracować". 
Dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać więcej mąki, bądź mleka. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę, do podwojenia objętości. 
Przygotować dużą formę do ciasta. Można wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą/mąką. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do blachy, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni. Poukładać na wierzchu owoce. Składniki na kruszonkę wymieszać, rozkruszyć na owoce. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 50min (czas zależy od piekarnika).
Kiedy ciasto przestygnie, przygotować lukier. Polać całość wedle uznania. 

Smacznego! :)
NATIblog © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka