Kulinarnie: Sezon na ogórki, czas robić sałatkę :)

Nie samymi kosmetykami człowiek żyje ;) 
Dziś chce pokazać Wam jaki smak kojarzy mi się z sierpniem :)




Dlaczego akurat to z sierpniem? Bo moja mama zawsze robiła w tym miesiącu zapasy surówki, ze wzgladu na sexon na te warzywa, a my z bratem podjadaliśmy kiedy nie była jeszcze gotowa :) 

Co potrzebujemy?
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- sól, pieprz
- ocet
-olej.

Przygotowanie:
Ogórki siekamy w plasterki, dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, zasypujemy 2 łyżeczkami soli. Odstawiamy na ok pół godz. Pozwala to zmięknąć ogórkom oraz pozbawia je nadmiaru soku.
W między czasie paprykę kroimy w plasterki, marchew i cebulę ścieramy na tarce.
Ogórki odciskamy z soku i dodajemy do pozostałych warzyw.
Dodajemy ok 2 łyżek octu (jeżeli ktoś nie lubi kwaskowatego smaku może dostosować proporcje do siebie). Następnie pieprz do smaku i około pół szklanki oleju. Mieszamy.
Po około godzinie smaki mieszają się i mamy gotową sałatkę.
Można zrobić ją w większych proporcjach. Wtedy zalecane jest odstawienie ogórków na kilka godzin, a całej sałatki na ok 12 godzin. Tak przyrządzoną wkładamy do słoików i zagotowujemy przez ok 10-15 min aby cieszyć się smakiem także później.


NATIblog © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka